Waar moet ik op letten bij de aankoop van een led lamp?
Op het gebied van verlichting wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van de led lamp. Door de vele voordelen en innovatieve ontwikkelingen biedt het een zeer geschikt alternatief voor traditionele verlichting zoals gloei-, of spaarlampen.
Voordelen Ledlampen Boven Spaarlampen en Gloeilampen
Het grootste voordeel zit in de kosten. In de aanschaf zijn led lampen iets duurder, maar uiteindelijk zijn ze goedkoper door de duurzaamheid van het product.
Led lampen zijn zeer energiebesparend. Waar een gloeilamp 40 watt aan energie nodig heeft, verbruikt een led lamp gemiddeld 6 watt. Zo wordt er meer energie omgezet in licht (in plaats van warmte) en gaan ze langer mee (gemiddeld zo’n 40 keer langer). Vaak wordt de levensduur die op de verpakking vermeld staat echter niet precies gehaald, maar is dit een redelijke richtlijn. Verder zijn led lampen schokbestendig en sterker dan gloeilampen. Het in-, en uitschakelen gaat snel, in tegenstelling tot een spaarlamp.
Lichtopbrengst en energieverbruik ledverlichting
De aanduiding voor energie in ‘watt’ is op de verpakking vervangen door een aanduiding van ‘lumen’. Dit geeft de lichtopbrengst (lichtsterkte) aan waarmee je makkelijker verschillende lichtbronnen kunt vergelijken. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp afgeeft. Door het aantal lumen te delen door het wattage kan de efficiëntie en de duurzaamheid van de lamp berekend worden.
Het aantal watt geeft enkel het energieverbruik aan. Vaak staat het er ter vergelijking nog wel op, zodat je kunt zien welk vermogen een gloeilamp in wattage zou moeten hebben om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.
Zoek je een dimbare led lamp, let hier dan specifiek op.
Kwaliteit led lampen
De kwaliteit van de led lamp is afhankelijk van het materiaal, de fabrikant en de kleurtemperatuur. Dit laatste is soms ook op de verpakking te vinden en wordt aangeduid met de eenheid Kelvin (k). Hoe lager dit cijfer, hoe warmer het licht. In een huiskamer is een kleurtemperatuur van gemiddeld 2700 k gebruikelijk.
Ook kun je letten op de ‘kleurweergaveindex’ (de ‘CRI’ van 0 tot 100), hoewel die minder vaak vermeld wordt. Dit geeft aan of het licht op een natuurlijke manier de ruimte verlicht. Hoe hoger dit cijfer, hoe natuurlijker het licht.